Blog

Otkrijte ko su vaši kupci

Dobro poznavanje kupaca je suština svakog posla. 

Na početku našeg poslovanja, 2012. godine, misilili smo da je baš lako identifikovati ko su naši kupci. Imali smo utisak da svima koji se nečim bave treba web sajt

Međutim, nije baš tako. Kako digitalni svet napreduje, tako postaje sve jasnije da postoji različiti kanali prodaje na Internetu. Zato je vrlo važno dobro poznavati svoje kupce ili klijente, znati šta ih interesuje, gde se okupljaju, kakve su im želje i aspiracije.

Za tren ću izostaviti kanale prodaje u digitalnom svetu i fokusiraću se na analitiku.

Svima treba sajt! To nije bila pogrešna percepcija o našim kupcima. Međutim, za neki biznis sajt može biti samo vizit kartica, dok je za druge on sve, čitav biznis. 

Zato je važno da znate kome ćete šta ponuditi. Analitika će vam u identifikovanju kupaca biti odličan saveznik.

Savremeni alati kao što su Google Analytics i WebMasters su super stvarčice i biće od prevelike koristi, ali nisu dovoljni. Ako na svoj sajt integrišete ove dve platforme, znaćete šta vaše kupce interesuje na vašem sajtu. Ali šta sa newsletter-ima koje ste slali? Ili društvenim mrežama gde objavljujete svoje postve?!

Uz pomoć Google Analytics i WebMasters-a smo napravili Pyxis Analitiku koja je sastavni deo svih naših rešenja. Uvek ćete imati feedback i znaćete šta se vašim kupcima svidelo, a šta ne.

Posebno je ovo važno kada šaljete newsletter-e. Odmah ćete znati da li vaša kampanja "pije vodu", što bi se reklo, i šta treba menjati. Sistem za odjave će vam takođe dati do znanja koga vaši proizvodi/usluge uopšte ne interesuje te nećete biti blokirani i prosleđeni u "spam" jer je za ovakvu kampanju to potpuni fijasko.

Za nas je analitika kao naočari za vid, tako da preporučujemo da stavite naočare za vid i upoznate se sa vašim kupcima/klijentima. 

 

Autor: K.Senić

 

Na našoj web stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Pored toga kolačiće koristimo i u analitičke svrhe jer želimo da poboljšamo i nadogradimo našu web stranicu. Kolačići nam takođe pomažu da pripremimo relevantne sadržaje i reklamne poruke za Vas. Možete pročitati više o kolačićima na web lokaciji „O kolačićima“. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića na sajtu molimo Vas da potvrdite ovo.

 

Više o upotrebi kolačića

Upotreba kolačića na web sajtu www.pyxis.rs

Šta su kolačići (cookies)?

Kolačići su mali fajlovi koji se odnose na rad web sajtova, najčešće kako bi se korisničko iskustvo učinilo boljim.

Kolačić obično sadrži niz slova i brojeva koji se učitavaju na računaru korisnika kada posećuju određenu web lokaciju. Svaki put kada je ponovo posetite, web stranica će dobiti informacije o kolačiću koji je bio učitan i identifikovao korisnika.

Pored poboljšanja korisničkog iskustva, njihova svrha je višestruka. Kolačići se takođe mogu koristiti za analizu ponašanja ili identifikacije korisnika. Zbog toga se razlikuju različite vrste kolačića.
 

Vrste kolačića koje koristimo na našoj web stranici

Kolačići koje koristimo na ovoj stranici prate smernice:

1. Hitno potrebni kolačići

Takvi kolačići omogućavaju korišćenje osnovnih komponenti za pravilno funkcionisanje web stranice. Bez ovih kolačića, sadržaj koji koristite na ovom web sajtu ne radi pravilno (npr. Najava, proces kupovine, bezbednost ...).

2. Iskustveni kolačići

Takvi kolačići prikupljaju podatke o tome kako se korisnici ponašaju na web sajtu u cilju poboljšanjavanja komponenti web sajta (npr. koji delovi (stranice) web sajta su najčešće posećeni ...). Ovi kolačići ne prikupljaju informacije pomoću kojih bismo mogli identifikovati korisnika.

3. Funkcionalni kolačići

Takvi kolačići omogućavaju dase web sajt "seti" nekih podešavanja i izbora (korisničko ime, jezika, regiona, ...) i obezbedi napredne, personalizovane funkcije. Ovi kolačići mogu Vam omogućiti da pratite svoje kampanje na web lokaciji.

4. Oglasni ili ciljani kolačići

Takvi kolačići se obično koristi za reklamiranje i socijalne mreže (trećim licima) kako bismo Vam pokazali više ciljanih reklama, ograničavajući ponavljanje ili meri efikasnost reklamnih kampanja. Ovi kolačići mogu omogućiti praćenje Vaših online aktivnosti.

Upravljanje kolačićima

Sami odlučujete o upotrebi kolačića. Uvek možete ukloniti kolačiće kako biste uklonili svoju vidljivost na mreži. Takođe, konfigurišite većinu pregledača tako da ne prihvataju kolačiće

Za informacije o mogućnostima pojedinačnih pretraživača, predlažemo da pogledate podešavanja.

Upravnik kolačićima

Pyxis Web Design Studio Kragujevac